Thursday, January 22, 2015

Cerita Anak Demam dan Meruam

Alhamdulillah...

Belajar mengucapkan syukur atas banyak lagi nikmat yang Allah SWT dah berikan.

Harini hari yang penuh dugaan, bangun pagi-pagi rasa badan sang puteri ada panas sikit, demam.

Sang putera pula tak boleh pakai lampin pakai buang. Nanti kulit jadi merah-merah, meruam. Lampin pakai buang kan banyak bahan kimia. Bekalan lampin kain moden kena tambah lagi. Cepat betul habis guna lampin, heavy wetter. Nasib ada lagi stock lebihan jualan di kedai online ummi NHDBABY SHOP. Kene cari masa untuk prewash.

Dalam demam si puteri, diajak makan sikit je yang lalu. Macam-macam gaya pujuk, sampai makan dalam khemah sudahnya. Lagi buat ummi susah hati.

19hb Februari ni cukup 2 tahun. Adakah kerana mahu besar? Biasanya susah betul mahu demam. Dua tiga hari ini tak kemana-mana pun boleh demam.

Seharian baring sahaja dengan anak-anak. Hanya sempat bangun mencuci lampin kain Ammar di waktu pagi dan sekadar memasak sup dan nasi guna noxxa di tengah hari untuk makan tengahari. Tapi bila tak aktif panasnya makin menjadi-jadi. Kain basah sentiasa di tangan, bimbang mahu biarkan. Macam-macam kes yang pernah dengar terjadi bila badan anak terlalu panas. Bagi susu badan banyak-banyak. Berdoa semoga Allah SWT jadikan sebagai ubat. Memang cukup tak suka kalau sampai kena makan ubat demam.

Kebetulan malam ini ayah keluar ambil kawannya yang juga jiran kami dari stesen komuter. Bawa Damia dan Ammar keluar bagi badan berpeluh supaya panas cepat keluar. In Shaa Allah.

Dalam gambar sedang belajar susun duit selepas balik tadi. Alhamdulillah walaupun badan masih hangat, sudah mula aktif kembali. Lega sikit hati. Moga-moga demamnya cepat pergi.

Bila demam anak kerap menyusu, ummi dah mengidam macam-macam tanda kekurangan zat. Tadi dah makan banyak, bimbang pula badan naik. Mohon pembaca semua doakan anak-anak saya cepat sembuh ye?

Terima kasih.

No comments:

Post a Comment