Monday, February 23, 2015

Kampung Halaman

Teks: Nurul Diyana Mohamed
Foto: Koleksi Keluarga

Saya dan anak-anak masih berada di kampung halaman tetapi rasa sangat rugi pula bila tidak menulis. Tidak mengapalah, untung sabut dapat saya siarkan entri saya. Sekiranya internet tiada cuba lain kali pula.

Balik kali ini sungguh seronok dan meriah. Walaupun hanya lima keluarga sahaja yang ada daripada lapan keluarga. Dalam keluarga kami masing-masing berfikiran terbuka menjadikan suasana lebih meriah dan gembira. Bayangkanlah, kakak yang lebih tua dan lebih berpangkat dari kami pun adik saya boleh layan macam kawan. Satu-satunya ipar saya dari belah keluarga kami pun kuat melayan, memang menjadilah semuanya.

Balik kali ini saya cukup jelas tentang pandangan setiap ibu bapa. Setiap didikan ibu bapa itu sungguh unik. Kalau dulu saya rasa kakak nombor lima terlalu tegas mendidik anak-anak, kali ini tampak lebih sesuai bila anak sudah besar. Anak-anak saudara pun rapat dan manja dengan emak saudaranya yang satu itu. Alhamdulillah.

Kakak saya ini teringin betul hendakkan bayi baru, mohon pembaca doakan. In Shaa Allah.

Hari ini baru jadual saya lega setelah adik lelaki bongsu sekeluarga pulang. Maaflah sekiranya ada yang tertunggu-tunggu entri dari saya yang tidak seberapa ini.

Mohon doa semua agar kami sekeluarga kekal bahagia bersatu walaupun telah mempunyai keluarga masing-masing. Jatuh bangun setiap perjalanan hidup itu kami sudah biasa, apa yang penting sekarang kami telah bersatu dan berusaha mengembirakan ibu kami.

Semoga setiap dari kami dan anak-anak masing-masing berjaya menjadi anak soleh solehah yang sentiasa berada dalam redha Allah SWT.

In Shaa Allah.

No comments:

Post a Comment