Friday, January 8, 2016

Misi Turun Berat Badan

Teks: Nurul Diyana Mohamed

Nak jadi yang belah kiri tu. Target 1kg sebulan tapi semalam buat body analysis baru 14 hari dah 1kg++. Body fat pun dah turun. Air dah increase. Alhamdulillah. 

Walaupun diet sihat agak "ke laut" apabila mertua datang rumah bawa macam-macam makanan. Abah mertua siap mengoda-goda dengan bermacam-macam makanan dari pasar malam. Yang paling tak tahan, ayat dia "D, sedap ni. Marilah makan", besoknya ajak pergi KFC pula. 😅 

Balik kampung Kelantan jumpa Ma, suami dan ma pulak menggoda dengan bermacam-macam masakan dan kuih muih kegemaran. Terganggu diet. Tapi gigih lagi, cuit-cuit sahaja (tapi rasanya terlebih cuit). 

Apa yang saya belajar, diet sihat terdiri daripada 80% nutrisi, 20% senaman dan 100% mentality. Tapi kenalah ada ilmu, kena belajar. Jika tidak jadilah diet YOYO.

Kata coach, kalau di rumah sahaja mesti lagi banyak turun In Shaa Allah.

Coach ajar, naikkan air badan automatic berat akan turun. Nak senang minum air minum pakai straw. Setiap hari saya berjuang untuk minum 6liter sehari. Bila di rumah "kacang panjang" sahaja. Kalau berada di luar memang "ke laut". Tapi kalau dulu 3 liter pun payah nak minum, bila berguru 3 liter tu nampak sikit sahaja. 

Target dalam tempoh 2 tahun dah kembali ke badan zaman anak dara. Realistik. Diet sihat untuk nak sihat, kesihatan teruk sangat dah selepas anak dua. Banyak urat putus masa bersalin. 

Saya diet sihat, bukan diet kurus, bila makan sihat kurus tu akan datang kemudian In Shaa Allah. Apa-apa pun saya lebih takut sakit daripada gemuk. 😅

Better Life, Better Future,
www.nhdbabyshop.com

No comments:

Post a Comment